JESEN 2019

ŠPANIJA – ANDALUZIJA I MADRID

SEVILJA – MALAGA – KORDOBA – GRANADA – KADIZ – MARBELJA ALHAMBRA – TOREMOLINAS – RONDA

8 DANA , AVIONOM, POLAZAK : 01.10.2019

CIJENA ARANŽMANA : 699€

Vodimo Vas u Andaluziju! Najjužnija i najveća španska regija sa prelijepim gradovima i živopisnim bijelim selima. Sa oko 8 miliona stanovnika i 87.268 km2 površine, prostranija je i mnogoljudnija od polovine evropskih zemalja. Asocijacija na najtipičnije slike vezane za Španiju: flamenko, borbe bikova, jarke boje i strast. Ljepotom je inspirisala mnoge velike pisce, pjesnike i slikare. Zavičaj je velikih slikara, Pabla Pikasa i Velaskeza. Ovo je jedinstveno mjesto gdje se susreću istok i zapad u egzotičnoj mješavini hrišćanske, mavarske, jevrejske i ciganske kulture.

1. DAN – 01.10.2019.  PODGORICA – DUBROVNIK – MADRID – MALAGA  Okupljanje grupe na dogovorenom mjestu u 04:15 h. Transfer iz Podgorice do Dubrovnika je predviđen u 04:30 h. Polijetanje sa Dubrovačkog aerodroma u 10:40 h. Slijetanje u Madrid u 13:40 h. Nastavak putovanja autobusom do  Toremolinasa. Po dolasku slijedi smještaj u hotel. Noćenje.2

2. DAN  – 02.10.2019.  TOREMOLINAS – MALAGA  Doručak. Odlazak u popodnevno razgledanje Malage. Panoramsko pješačka tura: Ovaj španski lučki grad, smješten na obalama Mediterana, pun je tragova istorije ali i pulsirajućeg modernog života. Malaga je rodno mjesto slikara Pabla Pikasa i jedan od muzeja je posvećen upravo njegovom opusu. Osim po širokim avenijama sa drvoredima palmi i parkovima sa tropskim rastinjem, grad je prepoznatljiv i po mavarskoj tvrđavi Gibralfaro i palati Alkasaba za koju kažu da je bila ravna Alhambri ali je tokom vjekova ostavljena nebrizi. Panoramski obilazak grada: Plasa de la Mersed, Plasa de Toros, La Malageta, katedrala, stara gradska četvrt, Plasa de la Konstitusion… Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti i odmor. Povratak u Toremolinas. Noćenje.

Image result for TORREMOLINOS

3. DAN  – 03.10.2019.  TOREMOLINAS – GRANADA – ALHAMBRA  Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak za Granadu. Vožnja autobusom ka zaleđu i podnožju planine Sjera Nevada, do Granade, najposjećenijeg grada Španije zahvaljujući veličanstvenoj Alhambri i mnoštvu kulturno-istorijskih spomenika nastalih pod uticajem različitih civilizacija i kultura. Odlazak u kraću šetnju istorijskim centrom grada do Katedrale i upoznavanje sa istorijom i arhitekturom Granade. Obilazak Alhambre, najznačajnijeg mavarskog kulturno-istorijskog spomenika Andaluzije. Alhambra (što na arapskom znači crvena tvrđava) izgrađena je u IX vijeku kao otmena palata mavarskih kalifa. Razgledanje mesuara (sudnice), šetnja kroz kraljevsku salu, dvorište mirti… Razgledanje privatnih odaja kalifa: Dvorište lavova, sala dvije sestre, sala Abenseraha… fontana mudrosti, šetnja parkovima Heneralife. Nakon obilaska Alhambre slobodno vrijeme za odmor. Povratak u Toremolinas. Noćenje.

Related image

4. DAN  – 04.10.2019.  TOREMOLINAS – RONDA – KADIZ – SEVILJA  Doručak. Napuštanje hotela. Vožnja prema Rondi koja se uzdiže na 750 m nadmorske visine i čiji se pejzaž moze svrstati u svojevrsno čudo prirode. Naime, grad je smješten na vrhu dvije ogromne krečnjačke stijene između kojih je provalija dubine od oko 120 m i veliki most Puente Nuevo, glavna atrakcija Ronde. Obilazak grada koji je poznat i kao mjesto “rođenja“ koride i u kome se nalazi jedna od najstarijih i najljepših kružnih arena u Španiji izgrađena 1785. godine. Otac i sin Francisko i Pedro Romero su sredinom XVIII vijeka propisali pravila borbe sa bikovima koja su, uz manje dopune, ostala nepromijenjena do danas. Veliki ljubitelji koride, Ernest Hemingvej i Orson Vels, bili su česti posjetioci Ronde. Nakon šetnje gradom nastavak putovanja prema planinskom vijencu putem sa serpentinama odakle se pruža predivan pogled na brojna, udaljena bijela španska sela, čije se konture pojavljuju na obroncima planinskih visova. Vožnja prema jugu, ka luci Kadis, glavnom gradu istoimene provincije i trećem po veličini gradu Andaluzije. Grad, koji su osnovali Feničani, jedan je od najstarijih gradova Španije. Smješten u zalivu u koji duboko uranja Atlantik, specifičan po tipičnoj andaluzijskoj arhitekturi – visokim bijelim kućama sa malim kulama (vidikovcima) na krovu, mnostvom parkova i vrtova sa tropskom vegetacijom čini ga jednim od najšarmantnijih gradova juga Španije… Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje ka Sevilji. Po dolasku u Sevilju. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Related image

5. DAN  – 05.10.2019.  SEVILJA  Doručak. Odlazak u panoramsko pješački obilazak grada: Sevilja je najveći grad južne Španije, četvrti po veličini i svakako jedan od najraskošnijih gradova Iberijskog poluostrva. Ona je i grad Don Huana i Karmen, Seviljskog berberina i flamenka. Panoramsko razgledanje grada: ostaci nekadašnjih mavarskih zidina, Crkva Makarena, Korida Real Maestansa, kula “Torre del Oro”, vrtovi Muriljo, zdanje Univerziteta koje je nekada bilo Fabrika duvana, parkovi i velelepne zgrade sagrađene 1929. godine za Svjetsku izložbu u okviru kojih se nalaze pavijoni nekoliko latinoameričkih zemalja, Trg Španije – polukružno zdanje sa mostovima i fontanama koje je 1929, za vrijeme Svjetske izložbe, bilo glavni paviljon za izlaganje, obilazak parkova Marije Luize. Nastavak razgledanja šetnjom do kvarta Santa Kruz i obilazak treće po veličini Katedrale na svijetu (u kamenu temeljcu ovog zdanja uklesano je: „Napravićemo nešto za šta će svi na svijetu misliti da smo ludi!”), Kolumbovog groba, kraljevske kapele, oltara… La Hiralde (La Giralda), tornja smještenog tik uz katedralu. Ovaj nekada minaret džamije pretvoren je u crkveni toranj do čijeg vrha se stiže pješke strmom stazom. Sa vrha tornja pruža se božanstveni pogled ne samo na Sevilju već i na obod grada i okolne brežuljke. Fakultativni odlazak na flamenco. Noćenje.

Image result for SEVILLA SPAIN

6. DAN  – 06.10.2019. SEVILJA – KORDOBA  Doručak. Napuštanje hotela. Dan za idividualne obilaske i uživanje u Sevilji. Preporučujemo da posjetite Kraljevsku palatu i vrtove Alkazara, Muzej Lijepih umjetnosti, Bolnicu milosrđa, Pilatovu kuću i mnoge divne barokne crkve. Sevilja je svakako najljepši grad na ovom putovanju. Cilj nam je da ga doživite na najbolji način, a u ovom danu možete da uživate onako kako Vi želite, lokacija hotela Vam svakako to omogućava… Polazak za Kordobu u popodnevnim časovima. Vožnja živopisnim predjelima Andaluzije, kroz žitnicu Španije, do Kordobe, grada koji se nalazi u srcu ruralnog dijela Andaluzije, na obali rijeke Gvadalkivir. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

Image result for CORDOBA SPAIN

7. DAN  – 07.10.2019.  KORDOBA – MADRID  Doručak. Napuštanje hotela do 12:00h. Odlazak u obilazak grada. Ovo je grad koji je sačuvao arhitektonske bisere kao sto su stari rimski most, Meskita dzamija i jevrejska cetvrt. Kraća šetnja starim dijelom grada. Kao u Sevilji i u Kordobi je postojala velika jevrejska cetvrt, jedna od najvećih u Evropi, La Huderija, koju je 1984. UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom. U jevrejskoj četvrti nalazi se i stara Sinagoga, diskretno smjestena usred Jevrejske ulice, sagrađene u mudehar stilu u XIV vijeku i potvrda je prosperiteta jevrejske zajednice u doba Kordobskog kalifata. Ispred Sinagoge se nalazi i statua Ben Maimonidesa, jednog od najčuvenijih filozofa svog vremena. Ovo je i grad Hulija Romera, slikara kome su lokalne cigančice bili modeli za lik Bogorodice, ali i grad čuvenog toreadora El Kordobesa, grad uskih ulica i kuća sa karakterističnim unutrašnjim dvorištem (patio). Razgledanje Meskite (najveće džamije zapadnog Islama srednjeg vijeka – poznata i kao Muzej 1.000 stubova), dvorišta narandži. Meskitu su posle skoro pet vjekova, krajem XII hrišćani pretvorili u crkvu. Danas je muzej na listi UNESCO svjetske kulturne baštine. Sagrađena je između VIII i X vijeka a ono najljepše u njoj je nepregledni niz od preko 850 stubova sa crveno bijelim lukovima od cigle, kamena, jaspisa i granita. Slobodno vrijeme. Polazak ka aerodromu u Madridu oko 20:00h.

Image result for MADRID

8. DAN  – 08.10.2019.  MADRID – DUBROVNIK – PODGORICA  Rani jutarnji dolazak na aerodrom u Madridu.  Let za Dubrovnik je u 07:10h. Dolazak u Dubrovnik u 10:10h. Transfer sa aerodroma Ćilipi do Podgorice. Kraj programa.

U cijenu aranžmana je uključeno

 • Avionska karta na relaciji Dubrovnik – Madrid – Dubrovnik,
 • Transfer: Podgorica – Dubrovnik – Podgorica,
 • 3 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u Toremolinasu
 • 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3/4* u Sevilji,
 • 1 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u okolini Kordobe
 • Transferi aerodrom-hotel-aerodrom,
 • Obilasci po programu,
 • Usluge pratioca / vodiča tokom cijelog putovanja,
 • Jedan komad ručnog prtljaga do 10kg (55x40x20cm) i jedan komad čekiranog prtljaga do 20kg,
 • Aerodromske takse.

U cijenu aranžmana NIJE uključeno :

 • Fakultativni izlet Granada i Alhambra i ulaznice za muzeje i Crkvu Meskita u Kordobi,
 • Obavezno međunarodno putno i zdravstveno osiguranje (obezbjeđuje agencija – 10,00€);
 • Individualni troškovi,
 • Lokalne takse – plaćaju se na recepciji hotela
 • Doplata za jednokrevetnu sobu – 160,00 EUR.

PRIJAVA PUTOVANJA

Riva travel,licenca ministarstva turizma br.405 za ovaj aranzman nastupa u svojstvu subagenta,organizator putovanja je turisticka agencija GULIVER iz Podgorice,licenca Ministarstva turizma br 289. Za ovaj aranzman vaze opsti uslovi organizatora.Minimum za realizaciju je 25 putnika.
Avans 40% od ukupne cijene aranzmana se uplacuje prilikom rezervacije a ostatak novca na mjesecne rate, s tim da ukupan iznos bude uplacen najkasnije 7 dana pred put
kreditom banke na 6, 9, 12 rata u zavisnosti od uslova banke.
U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 7 dana prije polaska.

AGENCIJA NIJE ODGOVORNA ZA EVENTUALNE PROMJENE SATNICE LETOVA.