KRSTARENJE BOKOKOTORSKIM  ZALIVOM

13. SEPTEMBAR 2020.

CIJENA 23 EURA PO OSOBI

Bokokotroski zaliv, kako ga još nazivaju, najjužniji fjord u Evropi, je jedan od najljepših zaliva u svijetu. Upisan je na listu svjetske kulturne baštine i pod zaštitom je Unesco-a od 1979. Bokokotorski zaliv se takođe nalazi na listi kluba najljepših zaliva svijeta. Njega čine četiri manja zaliva: Tivatski, Hercegnovski, Risanski i Kotorski zaliv. Najdužu obalu ima Hercegnovski zaliv, zatim Kotorski zaliv, pa Tivatski, a najkraću obalu ima Risanski zaliv. Oko zaliva se uzdižu strme litice planine Orijen i Lovcen. Bokokotoski zaliv krase sedam ostrva: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Škrpjela, Sveti Đorđe, Milosrđa, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Uz samu obalu se prostiru živopisna mjesta i gradovi očaravajuće arhitekture.

Zaplovite brodom i doživite prirodnu i kulturnu ljepotu ovog dijela crnogrskog primorja. 

 ITINERER KRSTARENJA BOKOM

Sastanak grupe i polazak autobusom iz Bara (sa parkinga sporstske hale) u 7:45 h, iz Budve u 8:30 (stajalište “Slavija”)

  • Polazak za Tivat autobusom;

  • Dolazak u Tivat, kratka pauza i u 10:00h ukrcaj na turistički brod;

  • Započinjemo krstarenje najljepšim zalivom na cijelom Jadranu;

  • Krstarenje počinje panoramskom vožnjom od Tivta i Herceg Novog, zatim se ide do izletišta Mirište, gdje se možete kupati ili obići Plavu Špilju – jednu od najvećih atrakcija crnogorske obale.   Naziv je dobila po neobično plavoj boji koja nastaje refleksijom sunčevih zraka i površine vode. Do nje se može doći isključivo morskim putem, manjim čamcem ili brodićem. Površina pećine je oko 300 m², dubina vode je do 4 m, a visina pećine – od nivoa mora do vrha iznosi 9 m.

  • Krstarenje se zatim nastavlja do Kotorskog i Risanskog zaliva, sa posjetom ostrvu Gospa od Škrpjela – vještačko ostrvo napravljeno krajem XV vijeka i jedinstveno je u svijetu po svojoj istoriji I ljepoti. Detaljniju priču o ostrvu saznaćete posjetom crkvi. Zanimljivost: U crkvi se nalazi goblen kojeg je vezla Jacinta Kunić, rođena Mijović, 25 godina (1803-1828), čekajući svog dragog da se vrati sa broda! Na 1 cm² ima oko 700 uboda (radi poređenja: najpoznatiji “Vilerovi” gobleni imaju oko 120 uboda na cm², a smatraju se najsitnijim). Koristila je zlatne i srebrne niti, a zanimljivo je da je koristila i svoju kosu umjesto konca kako bi kosa anđela bila vjerodostojnija. Jasno se na slici može vidjeti da je anđeo koga je vezla prvog – tamne kose, a kako je dalje vezla, godine su prolazile i kosa joj je postajala sijeda, te je anđeo koga je poslednjeg vezla – sijed.

  • Mogucnost organizovanja ručka na brodu – riblji meni uz doplatu;

  • Iskrcaj u Kotor oko 16:30 i slobodno vrijeme do 18h za posjetu Starom gradu. Povratak autobusom.

Cijena uključuje: Prevoz autobusom turističke klase, krstarenje brodom (400 mjesta),pratilac iz agencije i organizacioni troškovi.

Cijena izleta ne uključuje: ulaznicu za Gospu od Skrpjela(1.00 €-nije obavezan ulaz), brodić do Plave Špilje (5,00€-nije obavezno), rucak (riblji ili mesni sa picem) ,individualne troškove putnika.

Organizator putovanja je turistička agencija Riva Travel, licenca br. 405 Ministarstva turizma Crne Gore. Kalkulacija je pravljena za 35 putnika. Turisticka agencija nije u mogucnosti vratiti novac 48h prije izleta ako neki putnik odustane iz organizacionih razloga. Poštovanje mjera NKT je obavezno.