MADRID je jedan od najvećih i najljepših gradova Evrope. Politički, ekonomski, kulturni i univerzitetski centar Španije. Sjedište je vlade, rezidencija kralja I biskupa. Turiste oduševljava muzejima, parkovima, fantastičnim trgovima I bulevarima, izuzetnim tapas barovima I restoranima, izvanrednim noćnim provodom,…
1.dan 11.10.2016. PODGORICA-MADRID Sastanak putnika ispred Hrama u 05:00h. Polazak ka aerodromu Ćilipi u Dubrovniku. Polijetanje aviona za Madrid u 10:35h. Dolazak u Madrid u 13:30h. Nakone pasoške kontrole transfer do hotela i smještaj. Hotel je Espahotel Plaza de España 3* nalazi ce na jednom od centralnih trgova Madrida, na “Plaza Espana” . Nakon kraćeg odmora slijedi šetnja i obilazak samog centra grada, Trg “Plaza Espana” na kome se nalazi spomenik posvećen Migelu de Servantesu i junacima iz njegovog romana ”Don Kihot’’, zatim trg “Plaza de Oriente”, na kome se nalazi Kraljevska palata, odlazak do glavnog gradskog trga “Plaza Mayor” a šetnju završavamo na trgu Puerta del Sol, zvanični centar grada na kome se nalazi i nulta tačka Španije i mjesto na kome je bila jedna od nekadašnjih pet kapija grada, slobodno vrijeme. Noćenje.
2.dan 12.10.2016. MADRID Doručak. U 09.00h organizovani panoramski obilazak glavnog grada: vožnja najznačajnijim bulevarima grada, prolazak pored parka Retiro, železničke stanice Atocha, dolazak do arene za borbu bikova Las Ventas, nekada najveće arene na svijetu sa 25 000 gledalaca. Inpozantna građevina napravljena u mudear stilu. Ispred arene nalaze se spomenici posvećeni istaknutim toreadorima i spomenik Aleksanda Fleminga. Nastavak vožnjom centrlanim bulevarom Calle de Alcala na kojem se nalaze muzeji Prado, Reina Sofija, Tyssen-Bornemisza, a I centralne fontane I trgovi Neptuno I Cibeles i jedna od najpoznatijih građevina grada Gradska pošta, nastavak vožnje do stadiona Santiago Bernabeu fudbalskog kluba Real Madrid. Nakon panoramskog obilaska grada slobodno vrijeme za individualne obilaske. Preporučujemo da posjetite jedan od najboljih muzeja na svijetu Prado, koji sadrži jednu od najboljih postavki umjetničkih djela na svijetu, autora poput Goje, Velaskeza, El Greka, itd. Preporučujemo da posjetite i muzej Reina Sofia, gdje se nalazi i Pikasovo remek delo Gernika, najznačajnija slika 20-tog vijeka. Noćenje.
3.dan 13.10.2015. MADRID-ESKORIJAL-SEGOVIA Doručak. Slobodan dan ili u 09.00h polazak na fakultativni izlet u El Eskorijal i Segoviju. Prvo obilazimo takozvano “osmo svjetsko čudo”, manastir-palatu-Panteon kraljeva-baziliku El Eskorijal, monumentalnu zadužbinu kralja Filipa II, veličanstveno zdanje od granita na obroncima planine Abantos. Izlet nastavljamo odlaskom do Segovije, jednog od najzanosnijih gradova stare Kastilje, čiji je simbol jedan od najbolje očuvanih akvadukata ove vrste na svijetu, starog 2000 godina kojim je čak i u 20. vijeku voda dopremana u grad. Posjeta dvorcu Alkazar, rezidenciji kraljeva Kastilje, smeštenom na grebenu na ušću dviju rijeka koji će Vas oduševiti svojom bajkovitošću i za koji se smatra da je bio inspiracija Voltu Dizniju. Slobodno vrijeme u Segoviji za ručak i šoping. Povratak u Madrid. Slobodno vrijeme. Noćenje.4.dan 14.10.2016. MADRID-TOLEDO Doručak. Slobodan dan ili u 09.00h polazak na fakultativni izlet u Toledo “grad tri kulture”, nekadašnja prijestonica vizigotskog kraljevstva, kasnije španskog carstva, a danas prijestonica pokrajine Castilla la Mancha. Vožnja srcem Kastilje, regije poznate po žutim poljima pšenice, usamljenim zamkovima, vinogradima, plantažama šafrana, vjetrenjačama i rodnom kraju Don Kihota. Obilazak jednog od najljepših gradova Španije: panorama grada sa obale rijeke Taho, posjeta Catedrali (građena tokom tri vijeka, od XIII do XV), i crkvi Sv. Tome u kojoj se nalazi El Grekovo remek delo “Sahrana grofa od Orgaza”. Šetnja uskim krivudavim ulicama srednjevekovnog Toleda. Slobodno vrijeme za šetnju. Preporučujemo da posjetite jednu od čuvenih kovačnica gdje se i danas na drevni način izrađuju hladna oružja, ali i čuveni srebrni i zlatni “damaskinado” nakit. Povratak u Madrid. Slobodno vrijeme u centru grada za šetnju I šoping. Fakultativan odlazak na flamenko. Noćenje.

5.dan 15.10.2016.MADRID-PODGORICA Doručak. Slobodno prije podne. U 11.30h polazak ka aerodromu. Polijetanje za Dubrovnik u 14:10h. Po slijetanju u 17:05h, nastavak putovanja do Podgorice. Dolazak u Podgoricu oko 20:30h. Kraj programa.