DRŽAVNI PRAZNICI 2020 

 M A R O K O 

KAZABLANKA – FES – RABAT – MARAKEŠ – MEKNES – VOLUBILIS …

10 DANA – ✈️, POLAZAK: 18.05.2020.

CIJENA ARANŽMANA: 1090€ (sa uračunatim aero taksama)

Kraljevina Maroko je najzapadnija država sjeverne Afrike. Na sjeveru je okružuje Sredozemno more, od Evropskog kontinenta razdvaja je Gibraltarski moreuz, na zapadu je zapljuskuje Atlanski okean, na jugu se prostire Sahara, dok na istoku obronci planine Atlas prave granicu sa Alžirom i Mauritanijom. Priroda ove zemlje Magreba je puna kontrasta: Maroko odlikuju visoke planine i prostrane plaže, pustinje, ski centri poput onih u Alpima, oaze, vinogradi i cvjetna polja izrazitih kolirita. U ovoj afričkoj zemlji danas vlada mladi kralj Mohamed VI po ugledu na moderne evropske monarhije. Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim medinama se vjekovima ništa ne menja. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli.

MAROKO – 9 dana – Turisticka Agencija Ecco

1.dan, ponedjeljak 18.05.2020. PODGORICA – ISTANBUL – KAZABLANKA Sastanak putnika kod šaltera  Oki air-a, na aerodromu u Podgorici u 18.25h. Polijetanje aviona za Istanbul u 20.35h. Dolazak u 23.15h. Transfer do hotela u organizaciji Turkish Airlines-a. Smještaj. Noćenje.

2.dan, utorak 19.05.2020. ISTANBUL-KAZABLANKA Doručak, odlazak na aerodrom i polijetanje za Kazablanku u 11:20h i dolazak u 14:15h. Po dolasku, organizovano panoramsko razgledanje grada autobusom: Trg Muhameda V, Park Arapske lige, katedrala Sakre Ker, Palata Pravde, Stara prefektura, Državna banka; četvrt Ain Diab uz šetnju pored okeana.. Odlazak i smještaj u hotel  4*. Večera i noćenje.

Kazablanka je najveći marokanski grad i glavna luka, takođe je najveća luka Magreba. Dok je Rabat politički, Kazablanka je ekonomski centar Maroka. Kazablanku su u X vijeku p.n.e. osnovali Berberi, a koristili su je Feničani, Rimljani i marokanska dinastija Merinida kao stratešku luku zvanu Anfa. Ime Kazablanka ili “bijela kuća” dobila je tek u XVIII vijeku. Današnja Kazablanka je najliberalniji i najprogresivniji grad Maroka, ali istovremeno i mješavina najboljih i najlošijih stvari koje se mogu vidjeti u ovoj zemlji. U Kazablanki je rođen francuski glumac Žan Reno.

Casablanca Maroko 8 dana u svibnju samo 1950 kn - Putujmo Jeftino

3.dan, srijeda 20.05.2020. KAZABLANKA – RABAT – MEKNES Doručak. Organizovan polazak u posjetu Velikoj džamiji Hasana II. Odlazak za Rabat. Grad koji su Francuzi početkom vijeka odabrali za administrativni centar zemlje i ukrasili ga trgovima, parkovim i građevinama po ugledu na francuske gradove. Po dolasku razgledanje marokanske prestonice  Kapija Bab Ruah (Kapija vjetrova), kraljevska palata i diplomatska četvrt Mešuar, posjeta mauzoleju Muhameda V sa ostacima Mansurove džamije i čuvene Kule Hasaniz 12. vijeka; zatim poseta kazbi Udaja, gusarskoj republici u 17. veku, šetnja kroz njenu staru četvrt i pauza za čaj ili kafu kraj Andaluskog vrta i bedema tvrđave, s pogledom na ušće reke Bu Regreg u okean. Odlazak za Meknes, smještaj u hotel 4*. Večera I noćenje. (Vožnja u ovom danu oko 230 km).

Rabat je glavni grad Kraljevine Maroko. Grad se nalazi na obali Atlanskog okeana, ali nije glavna luka već je to Kazablanka. Iako Rabat ima bogatu istoriju, tek od XX vijeka je glavni grad. Prvo su mu tu titulu dali Francuzi 1912. godine, a ostao je glavni grad i posle proglašenja nezavisnosti Maroka 1956. godine. Rabat je veoma prijatna prestonica sa širokim bulevarima, lijepim sukovima i kosmopolitskom atmosferom. Kao i mnogi drugi marokanski gradovi, Rabat je podijeljen na medinu, stari dio opasan gradskim zidinama i Ville Nouvelle ili “novi grad”

Почивки

4.dan, četvrtak 21.05.2020. MEKNES – MULAJ IDRIS – VOLUBILIS – FES Doručak. Odlazak autobusom do Volubilisa (oko 30 km), nekadašnje prestonice rimske provincije, razgledanje očuvanih spomenika (slavoluk, kapitol, forum, kupatila, bazilika, podni mozaici rimskih vila). Posjeta obližnjem izuzetno lijepom i živopisnom gradiću Mulaj Idris, gde je rođena prva arapska dinastija u zemlji. Povratak u Meknes i razgledanje ove stare carske prestonice Maroka autobusom i pješice: gradske zidine, veliki rezervoar, glavni trg El Hedim, džamija i grob Mulaja Ismaila, Bab al Mansur, najveća i najraskošnija kapija grada. Pauza za ručak i odlazak za Fes. Smeštaj u hotel 5*. Večera i noćenje. (Vožnja u ovom danu oko 90 km).

Meknes je ime dobio po berberskom plemenu Miknasa. Osnovala ga je berberska dinastija Almoravida kao vojno utvrđenje, a postao je prijestonica u XVII veku, za vreme sultana Mulaj Ismaila, rodonačelnika dinastije Alauita koja i danas vlada Marokom. Sultan je od Meknesa napravio impresivni carski grad u špansko-mavarskom stilu i opasao ga visokim zidinama dugim 40 km. Iza ovih zidina sa devet monumentalnih gradskih kapija nalaze se dvadest i pet džamija, deset hamama, palate, skladišta, karavan saraji i privatne kuće, svedoci iz prošlosti marokanskih dinastija Almoravida, Merinida i Alauita. Meknes je manji i mirniji od svog poznatijeg susjeda, Fesa, pa ga mnogi turisti previde. Upravo zbog toga uspio je da sačuva autentičnost. Medina Meknesa je na listi Svetske kulturne baštine. (UNESCO)

Riad Hiba, Meknes – Nove cijene za 2020.

5.dan, petak 22.05.2020. FES Doručak. Cjelodnevno razgledanje medine Fesa, starog, utvrđenog grada pješice. Obilazak Trga Alauita, jevrejske i arapske četvrti iz vremena dinastije Merinida, medrese Bu Inanija, fontane Nezarin, andaluzijske četvrti… Večera I noćenje.

Fes koji je osnovan neposredno po doseljavanju Arapa na teritoriju Sjeverne Afrike i Španije, Medina Fes el-Bali (Stari Fes) je najveći islamski srednjevekovni grad na svijetu. Ma koliko se pripremali za posjetu ovom mjestu, sigurno ćete biti iznenađeni. Uske, krivudave uličice, bazari, prodavnice na svakom koraku, restorani, radionice, džamije, teološke škole, veliki broj radionica za bojenje i štavljenje kože, znamenitosti, zvuci i mirisi. Fes je kulturna i duhovna prestonica Maroka. Osnovao ga je u VIII veku Idris I i najstariji je od marokanskih “ Carskih gradova” (preostali “ Carski gradovi” su Marakeš, Meknes i Rabat). U Fesu se nalazi aktivni univerzitet osnovan još 859. godine, jedan od razloga da neki Fes nazivaju “Atinom Afrike” i “Mekom Zapada”. Glavna atrakcija ovog grada je njegov stari dio, Medina, koja je neprekidno naseljena još od X veka. Medina Fesa je najkompletniji živi srednjovjekovni grad. Vjeruje se da je ona i najveća urbana zona bez automobila na svijetu. Ova ogromna medina dio je UNESCO-a.

Fes Maroko: Kompletan vodič za putovanje u duhovnu i kulturnu ...

6.dan, subota 23.05.2020. FES – BENI MELAL – MARAKEŠ Doručak. Napuštanje hotela. Polazak autobusom ka Marakešu. Putovanje preko planinskog vijenca Srednjeg Atlasa kroz živopisne predjele, sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Prolazak kroz mjesta Ifran, Azru i Beni Melal. Dolazak u Marakeš u kasnim popodnevnim časovima. Smještaj u hotel 4*. Večera I noćenje. (Vožnja u ovom danu oko 490 km).

Marakeš je drugi po veličini grad u Maroku i nalazi se u podnožju planinskog masiva Atlas. Osnovan je pod berberskom dinastijom Almoravida u XI veku. Palate, kupatila, džamije i podzemni vodovod gradili su i ukrašavali graditelji i zanatlije iz Kordobe. Dugo je Marakeš bio politički, ekonomski i kulturni centar. Uticaj ovog grada prostirao se po cijelom zapadnom islamskom svijetu i dopirao je do Evrope. Naročito jak uticaj bio je u Andaluziji. Nadaleko čuven zbog svojih sukova, najvećih u Maroku, i veštih zanatlija, Marakeš je i danas prestonica marokanskog juga. Kao i mnogi marokanski gradovi, Marakeš ima stari dio grada opasan gradskim zidinama, medinu i noviji dio sagrađen za vrijeme francuske dominacije. Medina Marakeša je dio Svetske kulturne baštine (UNESCO). U Marakešu je vrijeme rado provodio francuski modni kreator Iv Sen Loran. 1980. godine, zajedno sa Pjerom Beržeom, kupuje i obnavlja čuveni vrt Mažorel. Kada je Sen Loran umro, 2008. godine, kremiran je, a njegov pepeo je rasut po ovom vrtu.

Vaš vodič kroz Marakeš: Šta nikako ne smete propustiti - 92putovanja

7.dan, nedjelja 24.05.2020. MARAKEŠ Doručak. Obilazak grada autobusom i pješice: džamija Kutubija iz XII vijeka, letnji paviljon Menara, grobnice dinastije Sa’adi, palata Bahija i ostaci palate Badi i ogromni trg Džema-el-Fna, samo srce starog grada, gde se mogu videti krotitelji zmija, ulični svirači, prodavci najrazličitije robe. Šetnja kroz sukove u pratnji vodiča. Odlazak do čuvenog vrta Mažorel. Slobodno vrijeme. Večera I noćenje.

8.dan, ponedjeljak 25.05.2020. MARAKEŠ Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti I obilaske. Večera. Noćenje.

9.dan, utorak 26.05.2020. MARAKEŠ – ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme do polaska ka aerodromu u Marakešu oko 13.00h. Polijetanje za Istanbul u 16.00h i dolazak u 22.50h. Transfer do hotela. Smještaj i noćenje.

10.dan, srijeda 27.05.2020. ISTANBUL – PODGORICA Odjavljivanje iz hotela. Transfer do aerodroma u Istanbulu. Polijetanje aviona za Podgoricu u 08.00h i dolazak u 08.50h (lokalne satnice letova).

Maroko Marakeš: 10 mesta koja treba videti + saveti za putovanje ...

U cijenu aranžmana je uključeno :

  1. prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul-Kazablanka-Istanbul-Podgorica
  2. svi navedeni transferi autobusom u Maroku i Istanbulu
  3. hotelski smještaj sa 4* i 5*(noćenje sa doručkom i večerom).
  4. hotelski smještaj u Istanbulu u hotelima sa 4* u organizaciji Turkiš airlines-a.
  5. obilasci prema programu
  6. usluge vodiča  i lokalnog vodića u Maroku.
  7. aero takse

U cijenu aranžmana NIJE uključeno :

  • ulaznice za lokalitete džamija Hasana II u Kazablanki – 13€, vrtovi Mažorel u Marakešu – 8€
  • napojnice za lokalne vodiče i vozače – 20€ po osobi (za sve dane boravka). Vodič Dimitrije će naplatiti taj iznos od putnika po slijetanju u Kazablanku.
  • ukupni troškovi izdavanja vize 50€ (viza, međ.z.osiguranje i troškovi posredovanja)

PRIJAVA PUTOVANJA

RIVA TRAVEL,licenca ministarstva turizma br.405 za ovaj aranzman nastupa u svojstvu
subagenta,organizator putovanja je turisticka agencija Gallileo iz Podgorice,licenca Ministarstva turizma
br 12. Za ovaj aranzman vaze opsti uslovi organizatora.Minimum za realizaciju je 20 putnika.
Avans 40% od ukupne cijene aranzmana se uplacuje prilikom rezervacije, a ostatak novca na mjesecne
rate, s tim da ukupan iznos bude uplacen najkasnije 7 dana pred put
kreditom banke na 6, 9, 12 rata u zavisnosti od uslova banke.