JESEN 2019

MAROKO

8 DANA , AVIONOM, POLAZAK : 17.10.2019

CIJENA ARANŽMANA : 789€

1. dan PODGORICA–BARSELONA -FES   Okupljanje grupe za putovanje u Maroko na šalteru Fly Montenegra u  12:30 h . Prijava na let za Fes( via Barselona ), granične i sigurnosne formalnosti. Dolazak u Fes naveče. Po slijetanju granične formalnosti, preuzimanje prtljage i transfer do hotela 4*. Noćenje.

2. dan FES Doručak. Fes je jedan od četiri kraljevska grada Maroka, a u njemu živi oko 800.000 stanovnika. Medina Fes el Bali je na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U gradu je najstarije sveučilište na svijetu još uvijek u funkciji, Al-Karauine, osnovano 859. godine. Obilazak grada u pratnji vodiča: Bouanania medresa, fontana Nejjarine, mauzolej Idrissa II. Šetnja starom jezgrom (medina) koju odlikuju šarene, krivudave ulice koje se isprepliću u nevjerojatno slikovit mozaik. Ovdje su radionice u kojima se izrađuju predmeti od kože, srebra, keramike. Razgled Jevrejske četvrti i Kraljevske palate (spolja). Dio vremena slobodan za uživanje u atmosferi i šetnji lavirintom starih ulica, kupovinu suvenira. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan  MEKNES – VOULUBILIS Doručak. Vožnja za Meknes. Okolina i grad su poznati po poljoprivredi, industriji i trgovini – od maslina do vune i cementa. S obzirom na istorijsko značenje jača i turizam. Grad je bio prijestonica Maroka od 1672. do 1727. Obilazak središta u pratnji vodiča: Gradska vrata Bab Mansoura, džamija Moulay Ismaila, Sultanova palata El Mekzen, Mauzolej Mulaj Ismaila i medina. Slobodno vrijeme za ručak. Kraća vožnja kako bismo stigli do Volubilisa – izvanrednog arheološkog lokaliteta s ostacima antičkog polisa. Nastavak vožnje za Rabat. Smještaj u hotel 4*.  Noćenje.

4. dan RABAT – CASABLANCA – MARRAKECH Doručak. Obilazimo Rabat koji je glavni grad Maroka. Grad bogate kulturno-istorijske baštine (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine) koji je spoj novog i starog. Noviji dio grada uglavnom je podignut u vrijeme francuskog protektorata, a projekt je bio jedan od najvećih i najambicioznijih urbanih projekata XX. vijeka u Africi. Obilazimo: Ville Nouvelle (moderni dio grada), Jevrejska četvrt zaokružena zidinama (Mellah), Kraljevski dvor Mechoaur s kraljevskom džamijom, Medina sa zanatskim radionicama, Oudaya kasbahom s prekrasnim andaluzijskim vrtom i uskim bijelo-plavim uličicama, mauzolej Mohameda V. i Hassanov toranj. Slobodno vrijeme za ručak. Slijedi vožnja za Casablancu: Najveći marokanski grad smjestio se uz Atlantik i prvenstveno je važna trgovačka luka. Džamija Hassana II. je po veličini druga na svijetu, odmah iza džamije u Meki (ulaznica oko 13e). Panoramski obilazimo grad, široke avenije i nastavljamo putovanje prema hotelu 4*. Noćenje.

Image result for casablanca maroko

5. dan MARRAKECH  Doručak. Putovanje u Maroko dovelo nas je u Marrakech. Grad ima više od milion stanovnika i četvrti je po broju stanovnika u Maroku. Medina se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Ovo je spektakularni kraljevski grad osnovan na početku dinastije Almoravida sredinom XI. vijeka. Osim obrta i trgovine, gospodarstvo mu obilježava i turizam s više od dva miliona posjetioca godišnje. Tokom obilaska upoznat ćemo Gradsku vijećnicu, gradska vrata Bab Agnaou i gradske zidine medine, istorijski trg Jemaa el Fnaa, džamiju Kutubia, Mauzolej Almoravida, Palata Bahia, grobnice dinastije Saadi i Medresu Ben Jusufa. Slobodno vrijeme za šetnju i trgovinu po suku (natkrivenim trgovačkim uličicama koje su najveće u Maroku). Povratak u hotel. Noćenje.

Image result for marrakech morocco

6. dan MARRAKECH – OUARZAZATE Doručak. Odjava iz hotela. Krećemo se prema marokanskom „početku“ Sahare. Vrata pustinje, Ouarzazate nalazi se na početku okeana pijeska koji se proteže gotovo četiri hiljade kilometara prema istoku. Prolazeći preko planinskog prevoja Tizin’nTichka (preko 2.200mnm) spuštamo se u selo Ait Ben Haddou u kojemu su snimani „Ratovi zvijezda“. Selo naseljava samo nekoliko porodica i  pod zaštitom je UNESCO-a, a oduševit će vas tornjevi s krenelacijama, ukrašeni geometrijskim motivima. Nastavljamo za Ouarzazate. Berberski grad na 1.160 mnm, smjestio se na rubu pustinje i nosi nadimak „Vrata pustinje“ Posjetit ćemo možda i najljepši marokanski kasbah (utvrđeno selo). Smještaj u hotel 4*. Noćenje.

Image result for ouarzazate morocco

7. dan MARRAKECH – PALMERAIE OAZA Doručak i odjava iz hotela. Vraćamo se u Marrakech. Posjeta Vrtovima Majorelle koji su pripadali Yves Saint-Laurentu. Poslijepodne slobodno vrijeme u gradu ili fakultativni izlet u oazu Palmeraie dugu oko 8 kilometara, u kojoj se nekoliko stotina hiljada palmi proteže na površini od 140 km2. Ovdje ćemo jahati na devama drevnom karavanskom rutom. Odmorit ćemo u sjeni palmi, okrijepiti se čajem od mente u beduinskom šatoru. Povratak u Marrakech. Transfer do aerodroma. Prijava na let za Barselonu. Sigurnosne i granične formalnosti. Po dolasku u Barselonu, transfer do hotela. Noćenje.

8. dan  BARSELONA – PODGORICA Doručak. Transfer do aerodroma i let za Podgoricu.

U cijenu aranžmana je uključeno :

  • Prevoz avionom na relaciji Podgorica – Barselona – Fes i Marakeš – Barselona – Podgorica,
  • Transferi autobusom prema programu,
  • Smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima sa 3* na bazi 7 noćenja sa doručkom (samoposluživanje),  usluge vodiča i troškovi organizacije putovanja. Avio-takse na pomenutim letovima, ručni prtljag do 10 kg.

U cijenu aranžmana NIJE uključeno :

  • Fakultativni izleti i posjete,
  • Međunarodno putno osiguranje,
  • Osiguranje od otkaza putovanja.
  • Prtljag do 20 kg (55 €)

PRIJAVA PUTOVANJA

Za ovo putovanje vaze opsti uslovi putovanja organizatora putovanja sa kojim je putnik duzan da se upozna prije putovanja. Turisticka agencija Riva Travel Licenca Ministarstva turizma Crne Gore br.405 nastupa u svojstvu posrednika putovanja-subagenta. Organizator putovanja je turisticka agencija Kontiki Travel D.O.O. iz Podgorice,licenca Ministarstva Turizma Crne Gore broj 491

*Turisticka agencija Riva Travel ce uruciti putniku Program putovanja, Opste uslove putovanja i uslove osiguranja organizatora u prostorijama agencije, prilikom prijave za putovanje ili ce ih proslijediti na mail adresu ukoliko se putnik prijavi elektronski.
Prilikom prijave, putnik je dužan uplatiti obaveznu akontaciju, u visini od 40% cijene aranžmana, ukoliko nešto drugo nije predviđeno programom putovanja, a ostatak do punog iznosa ugovorene cijene, dospijeva za naplatu 15 dana prije početka putovanja, ukoliko programom putovanja nije određen drugačiji rok.

• Za državljane Crne Gore nije potrebna viza za ovo putovanje već važeći biometrijski pasoš. Putnici koji imaju strani pasoš, u obavezi su da se sami raspitaju o eventualnom viznom režimu.