DRŽAVNI PRAZNICI 2020 – EKSKLUZIVNO 

 NORMANDIJA 

MON SEN MIŠEL –  DVORCI LOARE – SEN MALO – REN – ANŽE – VILANDRI…

6 DANA – ✈️ , POLAZAK: 19.05.2020.

CIJENA ARANŽMANA: 825€ (uračunate takse i svi izleti)

Image result for saint michel hd"

1.dan 19.05.2020. PODGORICA – PARIZ- RUAN Sastanak grupe na aerodromu Podgorica u 08:30h na šalteru “Oki-air-a”. Polijetanje aviona za Pariz u 10:20h. Dolazak u Pariz na aerodrom “Šarl de Gol” u 13:00h. Nakon pasoške kontrole voznja do Ruan. Odlazak za Ruan, prijestonicu Normandije. Po dolasku slijedi šetnja istorijskim jezgrom starog grada. Pauza kod čuvene katedrale, čija je fasada poslužila kao tema za impresionističke ideje u slavnoj seriji „Katedrala u Ruanu” (1892-1894), koju je naslikao Mone, sastavivši uzastopne sekvence od zore do sumraka, skandirane u pet dominantnih boja –bijeloj, plavoj, zlatnoj, sivoj i smeđoj. Smještaj u hotelu Hôtel Ibis Rouen CentreChamp De Mars 3* (adresa: 12 Avenue Aristide Briand. Hotel se nalazi u dijelu starog grada, na nekih 15 minuta šetnje od glavne katedrale, sa dobrom ocjenom 8,4 na booking.com. ) Slobodno vrijeme. Noćenje.

Top Things to Do in Rouen, Normandy

2.dan- 20.05. RUAN – ONFLER – DOVIL – BAJE Doručak. Odlazak u Onfler. Ovaj grad na ušću Sene je predivno mjesto, prava poslastica. Njegova stara luka, crkva i ulice, predstavljaju vrlo originalan ansambl. Kao značajno utvrđeno mjesto sve do 15. vijeka, Onfler je stekao ugled učestvujući u pomorskim ekspedicijama koje su proslavile Normandiju. Oldazak u  Dovil – grad koji uživa svjetski ugled, još od vremena kada ga je gradio car Napoleon III, koji je u njemu i najradije boravio. Njegov zasljepljujući luksuz, kazino, marina i njegove birane razonode – konjske trke, regate, mitinzi, svečanosti, sportski turniri– čine od grada jedno od najpoželjnijih ljetovališta internacionalne klijentele. Dolazak u gradić Baje. Posjeta muzeju s čuvenom tapiserijom iz Bajeaiz 11. vijeka, izvezenim platnom koje oslikava scene iz bitke kod Hastingsa (1066), kojom su Normani pod Viljemom Osvajačem započeli osvajanje Engleske. To je jedno od najviših dostignuća normanske romanike, preživjelo gotovo netaknuto devet vjekova, izuzetne dužine (70 m), sklada i svježine boja, zanatske izrade i genijalnog duha koji je stvorio beskrajno fascinantno umjetničko djelo. Smještaj u hotelu – Hotel IBIS Caen Centre Port de Plaisance 3* (adresa:  6 Place Courtonne, ovaj hotel se nalazi u centru grada, sa ocjenom 7.9 na booking.com.  Sve sobe u ovom hotelu su sa francuskim ležajem) Slobodno veče i noćenje.

3.dan – 21.05. MON SEN MIŠEL – SEN MALO – REN  Doručak. Odlazak za opatiju Mon Sen Mišel (Unesko), koju je Gi de Mopasan opisao kao „najljepši gotski dom podignut za Boga na zemlji”, bez sumnje jedno od čuda koje nam je ostavila srednjovjekovna umjetnost i duhovnost. U srednjem vijeku, Mon Sen Mišel je bio jedan od najčuvenijih manastira Zapada i među najznačajnijim hodočasničkim mjestima hrišćanstva. Leži na granitnom ostrvcu opsega 900 metara i visokom 80 metara. Uzdiže se usred ogromnih nanosa pijeska od kojih je veliki dio pomičan (pijesak na žalu). Ogroman zaliv u kome se uzdiže, predstavljao je granicu između vojvodstva Normandije i vojvodstva Bretanje. Amplituda plime u zalivu je ogromna i može dostići 14 metara razlike između nivoa osjeke i plime. To je rekord Francuske. Porijeklo opatije seže u početak 8. vijeka. Arhanđel Mihajlo pojavio se episkopu Avranša, koji je tada na ovoj stijeni osnovao oratorijum. Kasnije ga je zamijenila karolinška opatija. Na stijeni, posvećenoj arhanđelu, sve do 16. vijeka smjenjivala su se romanska i gotska zdanja čiji je sjaj neprestano rastao. Opatija, dobro utvrđena, nikada nije bila zauzeta. Izgradnja je pravo remek-djelo. Dovući granitne blokove izdaleka, katkada sa ostrva Šoze ili iz Bretanje, i popeti ih do gradilišta nije bilo ni malo lako. Pošto je vrh stijene bio jako uzan, trebalo je naći oslonac na padinama stijene. Popodne je slobodno za šetnju i uživanje učuvenom gradiću Sen Malo, zidinama opasanom starom gusarskom gnijezdu, burne prošlosti, bogate avanturama i jedinoj bretonskoj luci koja je specijalizovana za lov na bakalara. U muzeju grada predstavljena je istorija Sen Maloa, njegove pomorske tradicije i velikani, od moreplovca Žaka Kartijea i gusara Dige-Truena do književnika Šatobrijana i Lamnea. (lokalni specijalitet, na mnogim mjestima u gradu, bretonske palačinke – fr. galette, slatke ili slane, po izboru, a važe za najfinije i najukusnije na svijetu). Odlazak u Ren, prijestonicu Bretanje koja je izgubila izgled mirnog grada pretežno administrativne uloge i postala grad u punom ekonomskom poletu. Centar grada odaje dostojanstven utisak svojim klasičnim stilom zdanja; ulice, kuće i široki trgovi obrazuju vrlo lijep arhitektonski ansambl. Smještaj u HoteluIbis Rennes Centre Gare Sud 3*, (adresa:  15 Rue De Chatillon – Esplanade Fulgence Bienvenue.  Hotel se nalazi u centru grada, u blizini željezničke stanice. Ima ocjenu 8.4 na booking.com. ) Slobodno vrijeme i noćenje.

4.dan – 22.05. REN – ANŽE – VILANDRI – AZE LE RIDO – TUR Doručak. Odlazak u dolinu rijeke Loare (Unesko), izuzetan kulturni pejzaž velike ljepote, koji sadrži istorijske gradove i sela, velike arhitektonske spomenike (dvorci) i obrađenu zemlju, uobličene tokom mnogih vjekova međusobnog djelovanja njenog stanovništva i fizičke okoline, uglavnom rijeke Loare. Nastavljamo odlaskom u Anže, grad niskih zgrada i visokih zvonika, plavih krovova i crvenih dimnjaka, živu i prijatnu prijestonicu Anžua i jedan od umjetničkih gradova Francuske. Njegov dvorac od sivog škriljca i bijelog peščara jedna je od najimpresivnijih tvrđava feudalne Evrope. Kule i zidovi skrivaju prijatne vrtove i najbogatiji muzej tapiserija na svijetu. Ogromnu tapiseriju Apokalipse, remek-djelo čudnovate svježine, poručio je u 14. vijeku Luj I Anžujski. U nastavku putovanja posjećujemo vrtove dvorca Vilandri (Villandry). Njegove divne bašte, slavne koliko i dvorac, privlače posjetioce iz cijelog svijeta. Rekonstruisane prema starim dokumentima, one su mozaik sačinjen od šišmira, tise i graba, trasirane konopcem i skulptovane makazama. Taj sređeni lavirint vegetacije nudi perspektive poetske geometrije, šum vodoskoka i cvrkt ptica koje žive u ovoj zelenoj palati. Popodne, posjeta dvorcu Aze le Rido. To je najženstveniji dvorac Loare, „brušeni dijamant s fasetama, optočen rekom Indrom“, s kanalima kao ogledalima u vodi, ističe svoj bijeli kamen i plavičaste krovove na pozadini zelenog lišća i romantičnih proplanaka. Ovo remek-djelo renesansne italijanske inspiracije ostavlja utisak više po ljupkosti, skladu i eleganciji bez kaćiperstva, nego po svojim dimenzijama i zamahu. Dvorac je okružen parkom i sagrađen delimično na šipovima u koritu rijeke Indre, koja se tu širi u jezero s labudovima. Dolazak u Tur, prijestonicu Turene, tradicionalni centar u oblasti dvoraca koji nudi brojne atrakcije. Njegova luminoznost, jasan raspored ulica, raznolika turistička bogatstva čine Tur skladnim i privlačnim gradom. Smještaj u hotelu, slobodno veče i noćenje.

5.dan – 23.05.  TUR – AMBOAZ – ŠENONSO – BLOA Doručak. Odlazak u Amboaz čiji se dvorac ističe nad gradom koji izgleda kao bačen pod njegove noge, gomila malih oblutaka u podnožju neke stijene, kaže Flober. Posle razgledanja dvorca i kapele sv. Huberta prošetaćemo vrtovima na ogromnoj terasi sa koje se širi veličanstven pogled na rijeku Loaru. Na 500 metara od dvorca nalazi se Klo Lise, velika gospodska kuća od cigle i kamena, u italijanskom renesansnom vrtu punom ruža. Tu je Leonardo da Vinči, na poziv kralja Fransoa, proveo svoje poslednje dane. Sada je to muzej posvećen fascinantnim izumima genijalnog slikara. Zatim odlazimo u Šenonso. Širina plana i skladan sadržaj zelenila i vode uvećali su ljepotu i prednost njegovog prirodnog kadra. Flober, koji je prošao kroz Šenonso, vidio je dvorac kakav je i danas, „u dnu velike aleje drveća, okružen šumom i uokviren širokim parkom s travnjakom… Ne znam šta to od posebne miline i aristokratskog spokojstva izbija iz dvorca Šenonso“. Ljupkošću renesanse i rađajućeg klasicizma, dvorac se cijeli čeznutljivo ispružio preko korita Šera, na blagoj okuki rijeke koja luta između polja i šume.  Zovu ga „dvorcem šest žena”, po ulozi koju su one odigrale u njegovoj istoriji. Kralj Anri II poklonio ga je svojoj slavnoj ljubavnici Dijani od Poatjea, ali ga je Katarina Mediči, žena Anrija II, bezobzirno oduzela Dijani posle smrti svog muža (u dvorcu se nalazi slika Kosovski boj, krajnje rijetka tema na evropskom Zapadu). Grad Bloa duguje svoju sudbinu pojasu šuma koje ga okružuju, jer su kraljevi Francuske, veliki lovci, rado boravili blizu lovišta. Slavan po svom stilski neujednačenom dvorcu, koji sažima više vjekova istorije i arhitekture, ovaj „grad-balkon nad Loarom“, hirovito je raširen na padinama prema rijeci i njegovo srce veselo kuca i dalje u krivudavim ulicama i stepenicama. U njegovom dvorcu odigrao se jedan od najdramatičnijih trenutaka francuske istorije – ubistvo kraljevskog namjesnika i vojvode od Giza, tokom druge skupštine staleža (1588). Poslije razgledanja dvorca smještaj u hotelu, slobodno veče i noćenje.

6.dan – 24.05.  BLOA – ŠAMBOR – ŠARTRT – PODGORICA   Doručak. Odlazak u Šambor. Ovo grandiozno ostvarenje Fransoa I i najveći dvorac Loare, stoji na ogromnom proplanku velike šume veprova i jelena. „Ne možete da zamislite kako je čudesno lijep“, kaže Viktor Igo. „Sva magija, poezija, pa i ludilo prisutni su u ovoj divnoj i neobičnoj palati iz bajke i viteških romana“. S terasom od kulica, zabata, zvonika i dimnjaka, za Šatobrijana „liči na ženu kojoj je vjetar podigao kosu“. Već svojom veličinom  i blještavom bjelinom, izaziva dubok utisak. On je prava manifestacija arhitektonske megalomanije i u svom gigantizmu najavljuje Versaj. Tu je 1539. Fransoa I primio cara Karla V, kome su djevojke, u ruhu grčkih boginja, bacale cvijeće pred noge. Opčinjen dočekom i oduševljen zdanjem, gost je povjerio domaćinu: „Šambor je rezime ljudskog umijeća“. Odlazak u Šartr i fakultativna posjeta katedrali (Unesko), jednom od najautentičnijih i najkompletnijih djela vjerske arhitekture u ranom 13. vijeku. Ona je bila među najpopularnijim hodočasničkim mjestima posvećenim Presvetoj Bogorodici u cijelom zapadnom hrišćanskom svijetu. Zbog njene jedinstvene arhitekture i dekoracije, koja je rezultat istraživanja na početku gotike, njenog ogromnog uticaja na srednjovjekovnu hrišćansku umjetnost, katedrala u Šartru javlja se kao glavno obilježje u istoriji srednjovjekovne arhitekture. Zahvaljujući iIzuzetnom ansamblu vitraža, spomenika iz 12. i 13. vijeka i čudesno očuvanih oslikanih dekoracija, Šartr je jedan od najpoštovanijih primjera gotske umjetnosti. Slobodno vrijeme u Šartru za uživanje i predah do polaska na aerodrom. Polijetanje aviona za Podgoricu u 21:10h. Dolazak u Podgoricu u 23:35h.

Zamak Šambor, Francuska

U cijenu aranžmana je uključeno :

  • prevoz avionom na relaciji Podgorica – Pariz – Podgorica,
  • transferi autobusom aerodrom – hotel – aerodrom,
  • smještaj u hotelima sa 3*, ( 5 noćenja sa doručkom),
  • panoramsko razgledanje grada, usluge vodiča i pratioca grupe,
  • međunarodno zdravstveno osiguranje.
  • aerodromske takse.

U cijenu aranžmana NIJE uključeno:

  • ulaznice za lokalitete

PRIJAVA PUTOVANJA

RIVA TRAVEL,licenca ministarstva turizma br.405 za ovaj aranzman nastupa u svojstvu
subagenta,organizator putovanja je turisticka agencija Gallileo iz Podgorice,licenca Ministarstva turizma
br 12. Za ovaj aranzman vaze opsti uslovi organizatora.Minimum za realizaciju je 20 putnika.
Avans 40% od ukupne cijene aranzmana se uplacuje prilikom rezervacije, a ostatak novca na mjesecne
rate, s tim da ukupan iznos bude uplacen najkasnije 7 dana pred put
kreditom banke na 6, 9, 12 rata u zavisnosti od uslova banke.