NP DURMITOR

ETNO KATUN I JEZERA

VALOVITO, SVRABLJE,  MODRO, VRAŽJE, RIBLJE

Jednodnevni izlet, polazak iz Budve i Bara

20. septembar 2020.

 

Nacionalni park Durmitor je najveći od ukupno 5 NP u Crnoj Gori. Proglašen je za Nacionalni park 1952.godine a od 1980.godine je upisan na listu svjetske prirodne i kulturne baštine-UNESCO. Na 39 ha zaštićene prirodne zone nalazi se preko 40 planinskih vrhova od kojih je najviši Bobotov kuk (2523mnv). Ovaj NP izuzetne ljepote skriva 18 jezera ledničkog porijekla tzv.„Gorske oči“ i najdublji kanjon u Evropi – Kanjon Tare (1300m).

  • Polazak iz Budve u 6h, iz Bara u 7 h za NP Durmitor. Dolazak u Pošćenski kraj. Autobusom prolazimo oko 7 km panoramskog puta Durmitorskog prstena, jednim od najimpresivnijih ruta u regionu. Dolazimo do prevoja Sedlo (1907 mnv – jedn od najviših i naljepših prevoja u Crnoj Gori), koje predstavlja početnu tačku našeg pješačenja. Od prevoja idemo predjelima koji će vas ostaviti bez daha. Prvo jezero na koje nailazimo je Valovito (1695 mnv). Na jezeru ćemo napraviti kratku pauzu za predah i fotografisanje. Nastavak našeg pješaćenja nas vodi do Svrabljeg jezera, jedno od najmanjih durmitorskih jezera. Mještani ga jako cijene jer je ljekovito i pomaže u liječenju kožnih bolesti. Daljim pješačenjem obilazimo Modro jezero (1609 mnv) koje je smješteno u podnožju durmitorskog vrha Sedlena greda. U jezeru ima pastrmke, a u njemu se često mogu vidjeti i divlje patke.  Daljim pješačenjem dolazimo do etno katuna “Durmitor” gdje ćemo napraviti pauzu za jelo jahanje konja, obilazak katuna…

  • Nakon odmora u katunu nastavljamo autobusom do Vražjeg jezera (1411 mnv) koje je najtoplije jezero na Durmitoru. Voda je prilično tamna u sredini, a na ivicama svetlija što mu daje posebnu ljepotu. Idemo do Ribljeg jezera obilazimo durmitorske stećke i slušamo zanimljivu priču o njima.

  • Oni koji ne budu zainteresovani za pješačenje mogu ostati na katunu i sačekati ostatak grupe. Svoje vrijeme mogu iskoristiti za jahanje konja, šetnju do Pošćenskog jezera koje se nalazi u blizini, ili odmarati i uživati u živopisnom predjelu.

Ukupno pješačenje je 7 km. Oko 3 h ne računajući pauze. Gostovo sve spuštanje, sa minimalnim varijacijama u visini. Tura za kuliranje. 😎

Potrebno je ponijeti: Planinarske cipele ili  patike sa jačim đonom; Rezervne čarape; Voda – oko 1.5L; Hrana za jedan dan; Zaštita od Sunca (kapa/šešir, dugi rukavi ili krema za sunčanje); Slojevita odjeća i vjetrovka; Odjeća za kišu ili kišna cerada (u slučaju da bude najavljena kiša); Prostirka za ležanje;

Tempo ture se prilagođava najsporijim učesnicima grupe, idemo laganim tempom sa više pauza za odmor, fotografisanje, uživanje u pogledima i sl.

Poštujte prirodu, ne ostavljajte smeće za sobom, ukoliko je to potrebno – pomozite drugim učesnicima. 🍀

Zabranjeno je izdvajanje iz grupe bez obavještavanja vodiča o tome.

Cijena izleta je 20 eura po osobi

U cijenu je uključeno:

  • Prevoz turističkim autobusomiz Budve i Bara;
  • Pratioci iz agencije;
  • Licencirani planinarski vodič.

U cijenu nije ukljuceno:

  • Ručak na katunu;
  • Jahanje konja-opcija.

 

Organizator putovanja je turistička agencija Riva Travel, licenca br.405 Ministarstva turizma Crne Gore. Po preporuci instituta za javno zdravlje u autobusu je obavezno nošenje maski a u toku izleta-distanca. Turistička agencija ima pravo otkaza 2 dana prije a nije u mogućnosti vratiti novac ako neki putnik odustane 48h prije, iz organizacionih razloga.