EKO KATUN VRANJAK, ZEKOVA GLAVA, PEŠIĆA JEZERO, IZVOR BIOGRADSKE RIJEKE

 

Tura koju preporučujemo svima!

Za one koji vole da leže na travi i gledaju u nebo poslije porcije najboljeg kačamaka u CG (po nekim našim informacijama 😉 ), beru biljke za čajeve, jašu konje, šetaju livadama a da se ne umore 😊, preporučujemo da se popnu žičarom do Troglave i spuste do eko katuna Vranjak, gdje će čekati one koji odu na kružnu turu preko Zekove glaave, Pešića jezera, izvorošta Biogradske rijeke, do katuna Vranjak. A do Eko katuna, od mjesta iskrcaja iz autobusa možete doći i pješice, oko pola sata uzbrdo. Lagano. 

A za one spremnije organizujemo pješačku turu, jednu od najatraktivnijih na planini Bjelasici. Polazište nam je katun Vranjak – kratko idemo makadamskim putem, a zatim pješačkom stazom do vrha Zekova glava, do kog imamo oko sat i po, do dva sata hoda uzbrdo. Sa prevoja ispod vrha se pruža prelijep pogled na najviši vrh planine – Crnu glavu i Pešića jezero do kog nam treba još pola sata hoda. Na jezeru pravimo dužu pauzu i uživamo u prelijepoj šumi i livadama, a zatim nastavljamo ka prevoju između Zekove i Crne glave. Do prevoja imamo oko pola sata hoda uzbrdo, a zatim se spuštamo do izvora Biogradske rijeke (oko pola sata od prevoja), prvo stazom pa makadamskim putem, i prolazeći pored kamene rijeke pravimo krug oko Troglave i vraćamo se nazad do katuna Vranjak (sat i po, do dva sata).

Teren: Uređene planinarske staze, livade, makadamski put;

 Dužina ture: oko 15km; 

 Izvori pitke vode: Katun Vranjak; Pešića jezero; izvor biogradske rijeke;

Za turu je potrebna srednja kondiciona sprema – teren je lak, ali prelazimo oko 15km.

Potrebno je ponijeti: Planinarske cipele ili bolje patike; Rezervne čarape; Voda – oko 1.5L; Hrana za jedan dan; Zaštita od Sunca (kapa/šešir, dugi rukavi ili krema za sunčanje); Slojevita odjeća I vjetrovka; Odjeća za kišu ili kišna cerada (u slučaju da bude najavljena kiša); Prostirka za ležanje; Rezervna odjeća koju će vas čekati u autobusu. Tempo ture se prilagođava najsporijim učesnicima grupe, idemo laganim tempom sa više pauza za odmor, uživanje u pogledima i sl.

Poštujte prirodu, ne ostavljajte smeće za sobom, ukoliko je to potrebno – pomozite drugim učesnicima.

Zabranjeno je izdvajanje iz grupe bez obavještavanja vodiča o tome, a poželjno je hraniti vodiča hladnom lubenicom za vrijeme trajanja ture. 😊 😊 😊

  • Polazak za Bar/Budvu u 18h.

Cijena izleta: 20€ po osobi

U cijenu je uključeno:

  • Prevoz iz Budve i Bara;
  • Planinarski vodiči;
  • Pratioci iz agencije.

U cijenu nije ukljuceno:

  • Individualni troškovi;
  • Jahanje konja-opcija;
  • Vožnja žičarom 2,5 € ili 3€ u zavisnosti od veličine grupe (nije obavezna).

Organizator putovanja je turistička agencija Riva Travel, licenca br.405 Ministarstva turizma Crne Gore. Po preporuci instituta za javno zdravlje u autobusu je obavezno nošenje maski, a u toku izleta-distanca. Turistička agencija ima pravo otkaza 2 dana prije a nije u mogućnosti vratiti novac ako neki putnik odustane 48h prije, iz organizacionih razloga. Takođe vodič ima pravo promjene rute pješačenja ako to zahtijevaju vremenski uslovi.